Veelgestelde vragen

Wat is Loestere?

Loestere is een website met luisterfragmenten ingesproken in het Sittards dialect. Het gaat om verhalen, gedichten en columns, allemaal gratis te beluisteren.

Loestere is bedacht door Ellen Richter van de Woordgieter in Zoetermeer; zij pikte het initiatief op van luusteren.nl. Mooi Support uit Zoetermeer ontwikkelde de huisstijl en de website. Diverse vrijwilligers ondersteunen het project (zie ‘Over Loestere’).

Voor wie is Loestere?

In eerste instantie maakten wij de website voor ouderen uit Sittard en omgeving, omdat zij nu in coronatijd weinig tot geen bezoek mogen ontvangen. Door te luisteren naar fragmenten in hun eigen dialect hebben ze afleiding en zullen ze zich misschien minder eenzaam voelen.

Maar de website is er natuurlijk voor iedereen die ‘gewoon’ wil luisteren naar Sittardse verhalen, gedichten en columns. Zelfs als de coronamaatregelen straks niet meer gelden!

Hoe gebruik ik Loestere?

Klik op de oranje knop om de geluidsopname te starten. Luistert u via een tablet of telefoon? Klik dan op 'Listen in browser' of installeer de app SoundCloud.

U kunt op verschillende manieren luisteren.
• Werkt u in de 24-uurszorg en kunt u gebruik maken van algemene telefoons of tablets? Laat uw cliënten via die apparaten luisteren naar Loestere.
• Werkt u in een instelling die een TV-kanaal voor de bewoners heeft? Vraag dan de beheerder van het kanaal om de geluidsopnames af te spelen, zodat de cliënten in hun eigen kamer kunnen luisteren. Dat geldt ook voor de huisomroep.
• Werkt u in de thuiszorg en heeft uw cliënt een eigen laptop, tablet of telefoon? Dan kunt u eventueel helpen met het luisteren naar Loestere.
• Luistert u zelf naar Loestere of helpt u uw ouders/andere familie of vrienden/buren ermee? Een laptop, tablet of telefoon is het enige dat u nodig heeft.

Mag ik de geluidsopnames op een USB-stick of een CD overzetten?

Ja, dat mag. Maar let op: u mag de bestanden niet publiek maken, publiceren, vermenigvuldigen of verspreiden voor ander dan privé- en intern gebruik. Loestere is voor privé-gebruik. Dat is niet uw Youtube-kanaal, Facebookpagina of uw website.

Komen er nog meer teksten?

Hopelijk! Voorlopig staan wij open voor verhalen, gedichten en columns in het Sittards dialect, al dan niet ingesproken.

Ik schrijf weleens stukjes in 't Zittesj dialèk. Zou dat iets voor Loestere zijn?

U mag uw tekst altijd mailen (info@loestere.nl). Wij kijken of die geschikt is om op de site te plaatsen. U krijgt altijd een antwoord wat we ermee van plan zijn.

Wat als het niet lukt om de opnames te beluisteren?

Het afspelen start met één klik op de oranje knop. Als dat niet werkt, kan het helpen als u uw tablet, mobiele telefoon of laptop opnieuw opstart. Lukt het luisteren dan nog niet? Vraag dan hulp aan de ICT-afdeling van uw instelling of een handig familielid. Mocht het nog niet lukken, stuur dan een mail naar info@loestere.nl. Dan kijken we hoe we u kunnen helpen.

Waarom is de website niet in het dialect geschreven?

We willen graag dat iedereen het kan begrijpen, en denken dat het loestere makkelijker is dan het laeze...

Kan ik Loestere steunen?

Dat kan zeker, graag zelfs! Dat kunt u doen via de donatiepagina. Uw bijdragen gebruiken we voor het dekken van de kosten. Maar nooit om er zelf financieel beter van te worden. 

Heeft u nog een andere vraag?

Stuurt u dan a.u.b. een mail, dan helpen we u zo snel we kunnen.