Over Loestere

Toen ik de website met verhalen en gedichten in het Achterhoekse dialect zag, dacht ik meteen: dat wil ik voor het Zittesj dialek doen. Ik ben direct aan de slag gegaan en mede dankzij de hulp van vele anderen kwam de site online. Zonder hen had ik dit nooit gekund! Hieronder een lijstje wie dat allemaal waren.

Van origine ben ik van Sittard, maar ik woon er al lang niet meer. Mijn Sittardse hart blijft echter onverminderd doorkloppen!

Dat ik iets met taal heb, en dus ook met het Zittesj dialek, moge duidelijk zijn. Op de middelbare school was Frans mijn beste vak, ik volgde de Vertalersopleiding in Maastricht en tegenwoordig heb ik een bedrijf voor redactie, tekstschrijven en vertalen: de Woordgieter.

Pès weier èns get is!

Ellen Richter

Loestere.nl kwam tot stand met hulp van:

* de financiële steun van Gemeente Sittard-Geleen

* Maaike Spiekerman van Weezelenburg van Mooi Support, zij bouwde de website en regelde alle technische zaken

* Lizette Colaris, zij bracht mij in contact met alle juiste personen en belde en appte me geregeld om het enthousiasme -vice versa- te delen, zij is tevens auteur en inspreker

* John Hertogh, auteur en inspreker

* Phil Schaeken, auteur en inspreker

* Toon Roumen, auteur en inspreker

* Bep Verblakt, auteur en inspreker

* Theo Moelker, auteur

* Piet Deeder, voorzitter Veldeke Zitterd

* Henk Hover, radiopresentator van Plat-eweg op L1. Zaterdag 9 mei 2020 was ik bij hem in de uitzending. Luister hier het fragment.

Tip:

De Domijnen, dé culturele instelling in Sittard-Geleen, heeft lokale schrijvers benaderd om filmpjes van zichzelf te maken waarbij ze eigen werk voorlezen. Zie hier het resultaat.